Почати розмову про історію сирників, мабуть, варто не з самої страви, а з сиру, з якого даний десерт готують вже не одне століття. А разом з цим дослідженням ми заодно дізнаємося, де ж вперше були створені. Отже, існує кілька версій, як з’явився цей кисломолочний продукт. І всі вони, треба сказати, мають право на життя. Давайте розглянемо їх детальніше і розберемося, як готувати сирники.

Версія перша – давньоримська

Коли Рим володів половиною стародавнього світу, в його склад також входила Аравія. Купець саме цього регіону одного разу відправився з курдюком молока в тривалу подорож. І, як свідчить легенда, в дорозі його питво скисло. Але, так як спрага була нестерпною, Канан, так звали торговця, вирішив випити молоко в тому вигляді, в якому воно опинилося. І йому несподівано сподобалася сироватка, а ще більше – біла розсипчаста грудка.Повернувшись додому, кулінарний першопроходець з радістю поділився новиною з дружиною, яка вже в домашніх умовах повторила експеримент. Отриманий результат настільки вразив рідню і сусідів своїм смаком, що дуже швидко потрапив в Рим. До слова, про популярність сиру в місті на семи пагорбах писали багато іноземних торговці і відомі місцеві поети, адже молочний сир подавався і на стіл імператора, і в миску раба.

Версія друга – слов’янська

Оскільки корова традиційно з давніх часів вважалася головною годувальницею практично у всіх слов’янських народів, не дивно, що в молоці їх представники розбиралися краще за всіх. А вже такої кількості молочних продуктів, які готують місцеві кулінари, не існує ніде. Тому не дивно, що якась, на жаль, невідома господиня одного разу виявила масу, що згорнулася в скислому молоці.Оскільки на перших порах даний продукт проводився природним шляхом з сирого молока, його і назвали сир. Але слов’яни, на відміну від ледачих римлян, пішли далі, вирішивши продовжити термін використання продукту, який дуже швидко псувався. І вони почали томити молоко в печі на слабкому вогні. Глиняні горщики стояли там кілька днів, а коли утворювався сир, його кілька разів віджимають і відправляли під прес. Таким чином, древній сир зберігався в підвалі кілька тижнів.

На території багатьох слов’янських країн цей десерт століттями створювався за одним рецептом, поки вже сучасні господині не почали додавати в нього різноманітні інгредієнти і способи приготування.

В меню закладів нашого міста вони, звісно, не є виключенням. Тому запам’ятовуйте 5 закладів, де сирники вам будуть дуже до вподоби.

Готуйте з любов’ю та їжте смачно!