1 сезон

2 сезон

3 сезон

еко- шкіра, листи еко-шкіри

Гриби: їсти чи носити? Інтерв’ю з миколаївською дизайнеркою

Інновації у сфері еко- індустрії спричиняють вибух нових підходів до сфери моди. Дизайнери постійно переосмислюють сталі дизайнерські рішення в цілком нові концепції, використовуючи матеріали, які є максимально нешкідливими для  навколишнього середовища. Сьогодні нас найбільше цікавлять пробіотики. Так, пробіотики! Ми знаємо, про що ви думаєте — як йогурт, комбуча чи соління можуть бути одягом? Ну, використання пробіотиків обмежується не лише покращенням імунітету. Шкіра з комбучі також може бути альтернативним матеріалом для одягу, як це виявили деякі найкреативніші модельєри у цій галузі.

Анастасія Загребельна – починаюча дизайнерка, номінантка casino online bc education budget breakdown «National Young Designers Contest LOOK INTO THE FUTURE». Одним з напрямків, який її цікавить є  біомімікрія – проектування та виробництво матеріалу, конструкцій та систем, які моделюються на основі біологічних сутностей та процесів.

Відео- презентація виробів з комбучі. Відео: TED

Привіт, Настю! Радий тебе бачити. Не могла б ти розповісти нам більше про «Біомімікрію в моді для створення стійких тканин майбутнього» та про те, як виготовляється шкіра з комбучі?

Так! У своєму дослідженні я зіткнулася з процесом вирощування стійкої шкіри з цукру, чаю та дріжджів. Той самий процес, що і приготування чаю з комбуча. Це було вперше зроблено Сюзан Лі в проекті Біокатюр, і я прочитала багато статтей навколо її досліджень. Це було найбільшим впливом та натхненням для мого проекту.

Розкажи будь ласка, як проходить процес виготовлення такого матеріалу?

Для вирощування шкіри потрібен лише контейнер, вода, цукор і пакетики для чаю. це може бути зелений або чорний чай залежно від бажаного результату. А також скобі –  симбіотична культура бактерій та дріжджів. Її можна придбати в  Інтернеті, і вона зазвичай випускається у вигляді круглого килимка, який виглядає коричневим і слизьким. Це те, що використовується для заварювання напою комбуча з чайного гриба. Їх можна використовувати знову і знову, оскільки вони є живими організмами та постійно розмножуються.

В теорії увесь процес виглядає приблизно так – скобі харчується цукровою водою і виробляє мікробну целюлозу як біпродукт. Ця мікробна целюлоза утворюється у волокнистих нитках, які зв’язуються, утворюючи килимок поверх рідини.

По- перше, ви заварюєте велику суміш чаю у великій ємності з водою. Розмір контейнера визначатиме розмір вирощеного шматка шкіри. По-друге, до розчину додають цукор і дають йому охолонути. По- третє, скобі поміщають у розчин. Потім ми  накривали  контейнер і тримали його в темному місці, щоб матеріал зростав. У цей час чайний гриб виробляє целюлозні волокна, які утворюють слизовий килимок поверх рідини, приймаючи форму обраного контейнера. Залишивши його довше, можна сформувати товстий килимок. Щоб використовувати це як еко- шкіру, ми, як правило, залишали його приблизно на три- чотири тижні.

Внаслідок цього, наприкінці на поверхні рідини повинен утворитися щільний білий килимок. Потім його збирають і залишають сушитися для використання в якості матеріалу. На цьому етапі ми намагалися поекспериментувати з використанням нитки як свого роду вишивки в матеріалі. До того, як килимок висох, ми додали нитки до килимка, і в процесі сушіння вони зрослися в тканину, щоб стати її частиною. Це цікава характеристика тканини. Якщо будь- що додається на стадії сушіння, це дозволяє створювати композитний матеріал, створюючи чудові можливості для дизайну. На цьому етапі також можна надавати кольору матеріалу за допомогою барвників.

Чи допомогав тобі хтось у втіленні цієї ідеї, якщо так, розкажи, як це все було?

Все склалось надзвичайно спонтанно та швидко. Власне кажучи, вся реалізація ідеї відбувалась в Німеччині, я їздила туди на декілька місяців. Там я познайомилась із чудовою компанією людей, які поділяли мої інтереси та захоплення. Дуже швидко ми стали близькими друзями. Одного разу, зібравшись ввечері ідея спробувати самим зробити еко- шкіру спала нам на думку, так все і почалося).

Власне наша маленька лабораторія була розташована в квартирі Алекса, одного з моїх нових друзів. Ми часто збиралися в нього вдома, тому, власне, і вирішили вирощувати комбучу там. Ми разом обговорювали як краще все зробити, яке оздоблення можна використати для матеріалу тощо. Але найголовніше – як зробити таку шкіру водонепроникною. Проте, цю проблему ще належить вирішити.

Що ти можеш сказати про якості шкіри, що отримується в результаті? Як її можна використовувати? Чи є в тебе плани щодо подальшого використання еко- шкіри з комбучі?

Після висихання шкіру можна вирізати та зшити як звичайну тканину. На жаль, шкіра з комбучі не є водостійкою, що може ускладнювати її використання в моді. Однак я впевнена, що її таки можна використовувати.

Ця тканина має багато переваг. Наприклад, вона може бути абсолютно нейтральною до навколишнього середовища. Вона приймає розмір будь-якої тари, в якій вона вирощується, тому її можна зробити у формі спеціально розроблених зразків, або виростити навколо манекена у повний одяг без будь-яких швів.

Також така шкіра може бути легко відремонтована. Якщо виріб з неї стає пошкодженим або зношеним, він може відновлюватися, шляхом додавання до поверхні розчину чаю, цукру, води та скобі. Також такі вироби на 100% біологічно розкладається і походить із природних органічних матеріалів.

Коли ми тільки починали робити першу партію еко-шкіри, ми вирішили зберегти природний колір текстилю із нитками всередині. Ми використовували чорний чай, але використання зеленого чаю дало б більш напівпрозорий світлий колір, на відміну від чорного чаю, який робить темнішу, непрозорішу шкіру. Обидва ці типи я планую одного разу використати у своїй колекції одягу.

Читайте також: https://solnik.com.ua/roulette-casino-advantage/