Коли чуємо про салат «Цезар», то перші асоціації в нас виникають з Італією. І хібино вважаємо, що названо його на честь того самого Цезара. Аале першовідкривачем страви став кухар Цезар Кардіні. Після закінчення Першої світової він кілька разів бував в Америці і, нарешті, в 1919 році остаточно переїхав туди. Він пробував працювати в Каліфорнії в ресторані. Але через рік в США ввели сухий закон, а це значно підірвало доходи всіх місць громадського харчування. Тоді Кардини переїжджає в Мексику і селиться біля американського кордону. Обмеження, які діяли в Штатах, на нього не поширювалися. Дуже скоро його заклад Caesar’s Palace стало улюбленим місцем відпочинку практично всього Голлівуду. Кажуть, що тут і народився салат, який в подальшому назвали салат “Цезар”.

В 1924 році сталася ця значуща ситуація. У закладі повним ходом йшло святкування Дня Незалежності. Несподівано на кухні почав закінчуватися закуска. Тоді і було прийнято доленосне рішення. Дрібно нарізані листя Романо змішали з оливковою олією. Туди ж пішли недоварені яйця, часник, лимонний сік і пармезан. Ще в нього додали вустерский соус, а також обсмажений і нарізаний білий хліб. “Скромний” ресторатор назвав блюдо своїм ім’ям. З тих пір почався його похід по всьому світу.

Пізніше до справи Цезаря підключився його брат Алекс, колишній льотчик 1-ої Світової війни. Він вніс в рецептуру салату нововведення, зокрема, додав анчоуси у заправку, і назвав цю варіацію «Салатом авіатора». Цезар був проти, вважаючи, що вустерский соус і так дає досить пікантності.

Сьогодні під відомим і розрекламованим ім’ям «Салат Цезар» не обов’язково ховається той самий «Цезар», який був створений в Тіхуані в 1924 році. Варіацій його приготування існує стільки ж, скільки є на світі різних ресторанів, а може, і більше.

Кухарі усього світу невпинно «фантазують» на тему «Цезаря» (реально – просто комерційно експлуатують знамениту назву), додаючи до класичного рецепту все нові і нові інгредієнти. До складу такого місцевого ресторанного «Цезаря» можуть входити бекон, шинка, індичка, креветки, тунець, філе судака, філе оселедця, ракові шийки, і навіть клешні камчатського краба. Як добавки до салату вам можуть запропонувати сир, волоські горіхи, помідори, солодкий перець, огірки, кукурудзу, родзинки, ананаси, оливки, картоплю, цибулю і навіть апельсини.

Готуйте з любовю та їжте смачно!