Сьогодні в меню майже кожної кав’ярні або кондитерської можна зустріти чізкейк. Та ще й не один вид, а кілька, приготованих за класичними або авторськими рецептами. М’який, ніжний, в міру солодкий – зрозуміло, чому цей чарівний десерт знайшов мільйони прихильників по всьому світу. Пропонуємо заглибитися в історію його появи, і навіть ознайомитися з декількома його різновидами десерту, популярними сьогодні.

Незважаючи на те, що рецептів приготування чізкейку кілька сотень, основним його інгредієнтом є сир, рідше – інший кисломолочний продукт. Та й сама назва десерту перекладається з англійської як «сирний пиріг».

Зазвичай підставу чизкейка готують з подрібненого пісочного печива або крекерів. Основну частину, або начинку, змішують з м’якого сиру, вершків і цукру. Іноді для скріплення компонентів в начинці використовуються яйця або желатин. Зверху пиріг прикрашають шоколадом, збитими вершками, желе і фруктами. Перед подачею його необхідно витримати в холодильнику. Залежно від складу інгредієнтів і способу приготування зовнішній вигляд і текстура десерту може варіюватися від досить щільної запіканки до найніжнішого суфле.

Готують чізкейк по-різному:

Випікають в духовці як звичайний пиріг. Дуже важливо дотримуватися правильний температурний режим, щоб від занадто великого жару він не потріскався.

Готують на водяній бані, щоб начинка прогрівається рівномірно і яйця поступово пов’язували всі компоненти.

Обходяться і зовсім без випічки (в цьому випадку замість яєць в рецепті використовують желатин).

Ще один секрет, як зберегти чізкейк від розтріскування: після випічки його акуратно відокремлюють ножем від країв форми і, перш ніж поставити в холодильник, охолоджують до кімнатної температури.

Для приготування класичного американського зазвичай беруть м’який сир Філадельфія. Але зустрічаються й інші: рикотта, маскарпоне, м’який сир. Залежить вибір і від країни, де готують десерт. Так, у Франції чизкейки печуть з сиру Нешатель з характерним пліснявим запахом, а в Німеччині – з м’якого кварка, схожого на наш сир.

Популярні види чізкейків

Нью-Йорк

Класичний варіант з начинкою з крем-сиру і основою з подрібненого печива. Десерт з чистим ніжним смаком. Для отримання більш кремовою гладкою текстури в тісто додають додаткові жовтки. Зазвичай його випікають в духовці при високій температурі і стежать, щоб серцевина залишалася м’якою і вологою. Потім доводять до готовності при більш низькій температурі.

Жителі Нью-Йорка вірять, що самі великі майстри чізкейк живуть саме в їхньому місті. Вони кажуть, що чізкейк ні самим собою до тих пір, поки він не з’явився в Нью-Йорку.

Чикаго

У порівнянні з «Нью-Йорком» має більш тверду скоринку, а всередині – м’яку кремову текстуру.

Пенсільванський

Його готують не з сиру, а з гострого жирного сиру. За зовнішнім виглядом і консистенції пиріг нагадує запіканку.

Сметанний

Як зрозуміло з назви, в основі його начинки – сметана, змішана з вершковим сиром.

Італійський (римський)

Сухішою в порівнянні з американськими побратимами. Зазвичай його готують не з Філадельфії, а з традиційних італійський сирів – рікотти або маскарпоне. Іноді, щоб збільшити термін придатності готового десерту, його загортають в лаврове листя, які виступають в цьому випадку природним консервантом.

Англійський

Тут популярні сирні пироги, які не потребують випікання. Основу роблять з подрібненого печива, змішаного з вершковим маслом, а начинку – з м’якого сиру, вершків і цукру. Іноді для скріплення додають желатин. Такий пиріг англійці прикрашають різними ягодами: чорною смородиною, полуницею, черешнею і ін.

Найпопулярнішим в нашому місті виявився класичний чізкейк «Нью-Йорк» із солоною карамеллю.

Інгредієнти для основи:

Сирна маса:

Карамель:

Як приготувати.

Підготуємо основу. Подрібнюємо печиво в крихту. Додаємо какао. Вершкове масло розтоплюємо і виливаємо в крихту, перемішуємо до однорідності. Викладаємо у форму d = 18 см. Дно застилає пергаментом, форма повинна бути рознімної. Формуємо дно і боки, добре утрамбовують. Прибираємо в морозилку на 20 хв.

Сирна маса. Вершковий сир і цукрову пудру розтираємо віночком до однорідного стану. Додаємо вершки, перемішуємо. Додаємо по-одному яйцю. Вимішуємо до однорідності.

Виймаємо основу з морозилки, виливаємо в неї сирну масу. Прибираємо в духовку, розігріту до 200 С на 15 хв. Потім зменшуємо температуру до 100 ° С і печемо чізкейк ще 60 хв. У готового чізкейку серединка повинна трохи тремтіти. Готовий чізкейк залишаємо остигати в духовці з відкритими дверцятами.

Для карамелі в каструлю наливаємо воду, висипаємо цукор. Ставимо на середній вогонь і варимо, злегка помішуючи, поки цукор не розчиниться і не придбає карамельний колір. Додаємо гарячі вершки, добре перемішуємо. Варимо на середньому вогні близько 1,5 хвилин, постійно помішуючи. Прибираємо з вогню, додаємо масло і сіль. Перемішуємо до однорідного стану. Даємо трохи охолонути. Готовий чізкейк виймаємо з форми і зверху заливаємо карамеллю. Прибираємо в холодильник на 2-3 години.