1 сезон

2 сезон

3 сезон

Як готувати борщ?

Британські вчені довели, що кожна каструля борщу продовжує шлюб на добу. В Україні ж борщ здавна вважався символом міцної родини: усі інгредієнти у полив’янім горщику,варяться, бурлять,а потім,мліючи, передають свої аромати і смаки одне одному, стають одним цілим — багатим,наваристим, густим. Та чи знали ви, як переконатися, що ваш борщ приготовлений правильно? Потрібно лише опустити ложку у каструлю з вже готовою стравою й вона повинна стояти, не підтримуючись краями посудини.

 Вважається, що борщ отримав назву від рослини, яка зараз відома як сибірський борщівник. Раніше ця рослина називалося «борщ» і було основним інгредієнтом супу, а потім поступово зникла з використання. Першими закислювачами для борщу слугували сироватка, кисле молоко, ягоди або не зрілі яблука. Томатна ж заправка з’явилася в українському борщі лише в кінці XIX- на початку XX ст. У давнину існувало безліч повір’їв, пов’язаних з борщем, деякі з них дійшли й до нас. Ось, наприклад, чи задумувалися ви, чому постійно на українських поминках подають борщ? В минулі роки вважалося, що з парою від борщу відлітає душа небіжчика, тому він є традиційною стравою на українських поминках.

  Український борщ — одна з найпопулярніших страв української кухні. Має безліч видів і способів приготування. У різних регіонах України його готують по- різному. Варіанти борщів найчастіше мають назви місцевості, за якої вони походять: борщ чернігівський готують з грибами «вушками» і називають його «переяславським»; полтавський борщ варять на основі курячого бульйону і обов’язково кладуть до нього традиційні для свого регіону галушки; житомирський борщ має два різновиди: «поліський» — з в’яленими в’юнами і грибами та «коростенький» — на сухофруктах. Галичани ж в давнину готували борщ дуже ріденьким, без картоплі, тільки з буряка,приправляючи засмажкою, а для кислоти додавали вишневий чи яблучний сік. Існує навіть таке географічне поняття як » борщовий пояс», що охоплює території на яких традиційно готують борщ — від південно-східної Польщі через Україну, Білорусь до російських регіонів на Волзі та Дніпрі.

Тож, як приготувати цей смачний, славнозвісний український борщ, що за складністю нагадує кунг- фу? Можеш готувати все життя , але так і не досягнеш рівня бабусі. Тому, для приготування нам знадобляться:

  • -м’ясо яловичини з кістками, або інший вид м’яса;
  • -4-5 більших картоплин;
  • -2 середніх червоних буряка;
  • -1 цибулина;
  • -1 морквина;
  • -1/3 частина білокачанної капусти;
  • -2 ст. ложки томатної пасти;
  • -2-3 зубчики часнику;
  • -лавровий лист, 1 горошина духмяного перцю горошком, 2-3 горошини чорного перцю горошком;
  • -1 ч. л. цукру;
  • -сіль, мелений чорний перець – за смаком;
  • -1/4 ч. л. лимонної кислоти;
  • -зелень кропу та петрушки;
  • -рослинна олія або смалець;
  • -100 г сметани.

Спершу, що потрібно зробити – зварити м’ясо. Поки наварюється м’ясний бульйон, потрібно помити та порізати на кубики картоплю, пошаткувати або порізати ножем капусту, подрібнити цибулю, потерти моркву на дрібній тертці та буряки – на буряковій тертці.

На невеликому вогні тушимо червоний буряк. Можна його тушити на олії, на смальці або на м’ясному бульйоні. До буряка додаємо томатну пасту та сметану. Буряк тушимо орієнтовно 15-20 хв.

На іншій сковорідці розігріваємо 2 ст. ложки смальцю або олії, додаємо туди цибулю, підсмажуємо до прозорості, до цибулі додаємо натерту моркву і тушимо ще 2-3 хв.

До м’яса з м’ясним бульйоном додаємо картоплю, лавровий лист, перець горошком та підсмажену цибулю з морквою. Варимо 15 хв. і додаємо до борщу червоний буряк, капусту, сіль (більше половини столової ложки, цукор, лимонну кислоту. Залишаємо на легенькому вогні нашу страву варитися ще 15 хв. Потім пробуємо чи всі складники зварені, перчимо, посипаємо зверху борщ подрібненою зеленню та часником і борщ готовий! Щоб гарно всі інгредієнти пройшлися смаком, борщ має настоятись ще кілька годин. Перед подачею додати сметану, адже борщ без сметани, що самурай без зброї, свіжу зелень, сало з часником, тощо.

Тому, дорогі господині, груди грудьми, а таку страву готувати треба вміти, оскільки за останніми даними Богинею є та дівчина, що вміє готувати борщ.

https://solnik.com.ua/oceans-11-casino/