«Устриці Скіфії» або делікатеси по-миколаївськи

Майже в кожному гастротурі Україною є такий пункт як «Устриці Скіфії». Що це таке та де саме знаходиться ця унікальна гастроточка ми зараз і дізнаємось.

«Устриці Скіфії» – це устрична ферма, що розташована в селі Червоноукраїнка, Миколаївської області. Свою популярність вона здобула дуже швидко і ось уже декілька сезонів жителі різних куточків України приїжджають поласувати устрицями українського виробництва та відпочити на березі Тилігульського лиману.

Метою роботи компанії, як вони самі зазначають на своєму сайті, є відродження культури споживання устриць на території України та всього Чорноморського басейну. Вони проводять освітню програму «Устричний Університет», де під час тренінгів, лекцій та майстер-класів знайомлять туристів з цим делікатесом.

Спробувати в дегустаційній зоні можна не лише устриці, меню включає в себе ще плов з мідіями, уху, креветки, устричний суп та різні напої. Щодо цін, то устриці можна спробувати від 30 і до 50 грн за штуку.

Серед переваг устричної ферми Миколаївщини – свіжість продукції. На відміну від імпортних устриць, яка може доставлятися 4-5 днів, українські устриці потрапляють на стіл туристів через декілька годин після вилову. До речі, вилов відбувається в екологічно чистому місці на межі Миколаївської та Одеської області у водах Чорного моря, як зазначають самі засновники ферми.

Якщо дізнавшись про устричну ферму на Миколаївщині, ви одразу після карантину плануєте її відвідати, то варто запам’ятати основні правила їх вживання:

  • візьміть в ліву руку відкриту раковину устриці, а в праву — двозубу вилку, яка призначена для устриць
  • зубчики вилки слід завести під тіло молюска, а потім акуратними рухами його витягти з раковини
  • устрицю можна змочити лимонним соком перед вживанням
  • жувати устрицю не потрібно, варто проковтнути її цілою, допивати рідину з раковини теж не прийнято

Збереглася інформація, що ще Геродот, прогулюючись землями Херсонщини, насолоджувався смаком чорноморських устриць, а в 18-19 столітті наші устриці експортувалися в більшість країн Європи. Проте, хоч ми знаходимося зовсім поряд з такою унікальною гастроточкою, але більшість миколаївців жодного разу ще не куштували устриць. Чи сподобається вам їх смак – це вже інше питання, але спробувати однозначно варто.

Павлина Сегляник

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *