1 сезон

2 сезон

3 сезон

Інтерв’ю з доктором філологічних наук Світланою Підопригорою: «Жінки-науковці та кулінарія»

З настанням нового десятиліття все ще складно говорити про гендерний баланс в науці. Жінки-науковці – це досі велика рідкість у багатьох країнах світу. Що все таки стає на заваді жінкам на шляху до наукової діяльності? Можливо, це стереотипні пережитки минулого, щодо ролі жінки у суспільстві, а може – життєві пріоритети  жінок відводяться на користь сімейного затишку.

Спробуємо все ж з’ясувати, чи можливо одночасно бути гарною господинею та в той же час успішною науковицею. В цьому нам допоможе доктор філологічних наук, професор, завідуюча кафедрою журналістики Чорноморського національного університету імені Петра Могили Світлана Підопригора.

Світлано Володимирівно, як давно ви займаєтесь науковою діяльністю?

Науковою діяльністю займаюся вже близько 20 років.

 

Чим ви займаєтесь у вільний від науки час?

У вільний від науки час люблю насолоджуватися спілкуванням із рідними, зокрема грати в настільні ігри із дитиною та чоловіком, ходити на прогулянки та подорожувати, в’язати. І, звісно, інколи хочеться порадувати членів родини цікавими, незвичними та смачними стравами.

Яку страву ви зазвичай готуєте вдома?

Є страви повсякденні, наприклад, суп, борщ, вареники, смажена картопля, різноманітні каші. Часто готую те, що займає небагато часу – вареники, картопля, макарони.

І є страви святкові. Бо якраз у такі дні маю трохи вільного часу і бажання поекспериментувати в сфері кулінарії. Не скажу, що я захоплююсь приготуванням їжі, однак інколи віднаходжу рецепти, купую продукти та починаю процес приготування, часто залучаючи до нього помічника (сина).

Серед страв святкових – торти, пироги, десерти, солодка випічка.

 

Де зазвичай знаходите рецепти? Можливо в інтернеті, сімейні рецепти або кулінарна література?

У мене вже є рецепти випробувані часом, які фактично ніщо не може зіпсувати. Це рецепти бабусі та мами. Наприклад, рецепт паски.

Якщо сподобалася певна страва під час перебування в гостях, то також прошу поділитися рецептом.

Часто деякі заклади харчування влаштовують майстер-класи для дітей. Відвідуючи їх із сином, також поповнила власну скарбничку страв рецептом різдвяних пряників, які мені раніше ніяк не вдавалося зробити такими, як треба. Тепер вже можу, бо дізналася деякі секрети приготування.

Зараз багато гарних рецептів можна знайти і в мережі Інтернет.

Кулінарні книги переглядаю час від часу. Таких в мене є три. Однак рідко готую за книжними рецептами тому, що часто страва виходить не така, як на фотографії або ж несмачна. Видається, що там не пишуть важливих деталей.

 

Чи вважаєте Ви, що жінка в сучасному світі повинна вміти готувати? Чи в часи існування закладів з послугою цілодобової доставки їжі, це вміння не є актуальним?

Жінка повинна вміти готувати, але інколи це перетворюється на повинність. Так, на мою думку, не повинно бути. Коли я готую поспішаючи або з необхідності – це часто несмачно.

Чоловік також має приходити на допомогу жінці з приготуванням їжі.

Щодо закладів харчування – це зручно, коли відбувається святкування днів народжень. Звертатися до їхніх послуг кожного дня в наших реаліях досить дорого, але інколи можна і в будній день за необхідності це робити.

Чи є вміння актуальним? Так. Адже, як кажуть, знання за плечима не носити.

Дякую за інтерв’ю!

Павлина Сегляник

Оставьте комментарий