Кето, інтервальне голодування та інші трендові гастрозбочення

Ще років 5 тому у гастросфері найпопулярнішими темами були «дієта Дюкана» та система підрахунку калорій. У соціальних мережах навіть розвинувся окремий рух – «дюканство», прибічники якого просували дієту як спосіб життя та закликали до її застосування на постійній основі. Пізніше, ретельніше дослідивши цю тему, експерти все ж довели наявність негативних наслідків від тривалого високобілкового харчування для здоров’я людини. Проте, зараз не меншої популярності набуває кето харчування під гаслом: «Їж жир та худни».  Тож, з’ясуємо що таке це кето та з чим його їдять, а точніше, що їдять.

Кетогенна дієта – це дієта з високим вмістом жирів та середнім рівнем білків і дуже низьким вмістом вуглеводів. Раціон розподілений таким чином, що 75% добової норми калорій йдуть з жирів, 20% калорій з білків та менше 5% з вуглеводів. Основне правило – щоб жири були корисними.

Основа раціону при кето харчуванні складається з таких продуктів:

  • Білок – стейки (куряче філе, м’ясо на реберцях), м’ясний фарш, риба (особливо лосось), курячі гомілки, будь-які сири, яйця, в’ялене мясо (салямі, пепероні, бекон та ін.)

  • Жири – горіхи, авокадо, оливки, оливкова олія, кокосове олія, горіхові олії та пасти, вершкове масло, сири, риб’ячий жир і тому подібне.
  • З вуглеводів лише з овочів

Перелік допустимих продуктів досить різноманітний і з ним навряд-чи залишишся голодним. Проте, найважче дотримуватись кето харчування любителям солодкого, адже будь-які солодощі – це суцільний вуглевод, вживання яких заборонено.

Все ж, за що кето харчування називають дієтичним та чи можливо схуднути, харчуючись жирною та висококалорійною їжею? За відсутності вуглеводів в організмі з жиру виробляються кетони (кетонові тіла) – повноцінні джерела енергії для всього організму. Таким чином, якщо повністю припинити постачання вуглеводів в організм, тіло переключається на використання енергії з жирів. У організму не залишається виходу і він починає дуже активно спалювати жир як основне джерело енергозабезпечення.

Конкурентом кето харчування є ще однин сучасний гастротренд – інтервальне голодування. Це схема харчування, при якій дозволено їсти лише в обмежений час. Варіацій інтервального голодування є багато, найпопулярніші з них – 16/8, 18/6 та 20/4. Це означає що лише 4, 6 або 8 годин відповідно, ви харчуєтесь, а залишок часу голодуєте. В період голоду дозволяється пити воду та чай без цукру.

Інтервальне голодування посилює процес аутофагії – позбавлення від старих клітин і їх часток. У поєднанні з посиленим виробленням гормону росту (особливо активно це відбувається під час сну), який також зараховується до ефектів голодування, це дає потужний стимул до оновлення клітин. А також періодичне голодування вкрай позитивно позначається на рівні цукру в крові — особливо це актуально для тих, у кого він підвищений.

Модні тренди у всіх сферах короткострокові і гастрономія не є виключенням. Часто те, що сьогодні вважають корисним та навіть оздоровчим, вже завтра позиціонуватимуть як шкідливе для здоров’я. Тому, перш ніж починати експериментувати зі своїм організмом, випробовуючи його кетозом або голодуванням, варто проконсультуватись з лікарем та вивчити значну кількість тематичної літератури.

Я практикую інтервальне голодування вже 5 місяців і навіть ще можу писати матеріали. Але якщо без жартів, то я задоволена цим типом харчування та планую його продовжувати на довгостроковій основі. Якщо цікавий мій особистий досвід в інтервальному голодуванні, тоді пишіть в коментарях і я обов’язково поділюся з вами.

Павлина Сегляник

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *