1 сезон

2 сезон

3 сезон

Легалізований наркотик

Більше 300 років тому цукор став доступним майже для всіх верств населення і зараз він є невід’ємною частиною сучасного життя. Наші ж предки не вживали цукру, якщо пощастить, то вони могли знайти якісь ягоди приємні й солодкуваті на смак.

Вони інтуїтивно розуміли, що це швидке і смачне джерело енергії, саме тому цінували такі продукти. За часи Київської Русі люди почали вживати мед, сік з берези, клену, липи, чаї тощо. Усе, що ми бачимо сьогодні: різні напої, солодощі, батончики, йогурти, якими наповнені полиці супермаркету, є лише нашим інстинктом, тобто маніакальним бажанням цукру. Це відчуття було в наших предків і воно не змінилось навіть тепер, коли людина оточена надлишком продуктів. 300 років на фоні всієї еволюції – це майже нічого, це так ніби людство щойно спробувало цукор.

Норма спожитого цукру в день для людини становить близько 30 грам або 7 чайних ложок. Сучасні люди вживають – 200 гр в день, а це приблизно 73 кг в рік. Найстрашніше це, скільки цукру ми споживаємо самі того не помічаючи. Ви можете сказати, що це все не про вас і ви не їсте солодощі, не п’єте солодку воду, але тут харчова промисловість усе робить за вас. Адже якщо прибрати усі продукти в супермаркеті, які містять цукор, залишиться лише 20% від усього.

Цукор у звичному для нас вигляді – це білий пісок або кубики, які ми кладемо до чаю/кави. Насправді сімейство цукрів набагато різноманітніше. До нього належить безліч хімічних речовин: глюкоза, фруктоза, сахароза й лактоза.

· Глюкоза (виноградний цукор, декстроза) – цінне джерело «швидкої» енергії, оскільки вона викликає різке підвищення цукру в крові. В основному міститься у фруктах.

· Фруктоза (фруктовий цукор, левулоза) – природний цукор. Вона міститься в меді, фруктах і ягодах. Фруктоза може входити до складу діабетичних продуктів, тому що для її засвоєння не потрібен гормон інсулін. Проте не потрібно зловживати фруктозою в продуктах, якщо ви не діабетик, саме вона призводить до ожиріння.

· Лактоза – молочний цукор, до складу якого входить глюкоза і галактоза. Присутність лактози виявлена тільки в молоці. Під дією ферменту лактози в людському організмі лактоза розщеплюється на складові цукри.

Цукор абсолютно даремне джерело калорій. У літрі кока-коли міститися приблизно 420 ккал, таку ж кількість ккал ви б отримали з’ївши 300 гр відварної курятини або 800 гр свіжих яблук, або 3,5 банана. Солодкі білі кристали не містять поживних речовин і забезпечують наш організм порожніми калоріями. Ви б стали заправляти свою машину пустим бензином? Бак наповнений, гроші заплатили, а машина не їде. Машинці може було й смачно, але енергії у неї все одно немає.

Про те, що цукор робить з нами

Коли ми їмо цукор, рівень інсуліну в нашій крові підскакує, таким чином підвищується рівень гормону щастя – серотоніну. Справа в тому, що дія недовготривала, інсулін однаково дуже швидко підвищується і спадає.

Як тільки інсулін падає, ми вже не відчуваємо тієї радості і все, чого хочемо – це знову стати щасливим, тобто з’їсти ще одну цукерку. Організм звикає до цукру і кожного разу вимагає все більшу й більшу порцію. Таким чином ми розвиваємо свою залежність. Ну чим не наркотик?

І до речі: хвороби серця, легень, шлунку, ожиріння, проблеми зі шкірою, слабкі кістки і зуби, прискорене старіння, слабкий імунітет, різкі зміни настрою, діабет другого типу, сонливість, сприяння виникненню раку, головні болі, алергії тощо – це те, що цукор робить з нами.

Про дослідження

Вже доведено, що цукор викликає сильнішу залежність, ніж наркотики. Лабораторним щурам давали кокаїн до виникнення залежності, а потім дали на вибір цукор і кокаїн, 94% обрали перше.

Фахівці з Каліфорнійського університету в Лос-Анджелесі, з’ясували, що фруктоза надає руйнівний вплив на гени мозку. Вони провели випробування на щурах, попередньо навчивши їх проходити через лабіринт. Згодом тварин поділили на дві групи: першу поїли водою, збагаченої фруктозою (в кількостях, порівнянних з вживанням людиною 1 літра солодкої газованої води), а другу – звичайною водою. Через 6 тижнів щури знову пройшли через лабіринт і перша група пройшла його вдвічі повільніше, ніж друга.

Попередні дослідження вчених показали, що фруктоза руйнує неврологічні з’єднання між клітинами мозку і підвищує кількість токсичних клітин. У довготривалій перспективі дані зміни знижують здатність мозку до навчання і запам’ятовування інформації (когнітивні функції).

Про замінники

Харчовим компаніям не хочеться втрачати покупців, тому вони викручуються і придумають цукрові замінники. Ксиліт, аспартам, сукразіт, сорбіт, патока, мальтоза, глюкоза, фруктоза, мальтодекстроза, різні сиропи, пальмовий/кокосовий цукор, стевія, але все це той самий цукор!

Окремо хочеться сказати за стевію – це рослина, яка має нуль калорій. Коли вона потрапляє нам на язик, то ми розпізнаємо її, як щось солодке, а отже посилаємо сигнал до мозку, що їмо цукор. Мозок далі посилає сигнал, інсулін підстрибує в очікуванні на цукор, а він не приходить. Так як інсулін уже виділився, то йому потрібно чимось зайнятися і він забирає цукор з крові. Цукор опускається нижче норми і настає гіпоглікемія, стан коли людина абсолютно не може міркувати, у неї трусяться руки і їй терміново потрібен цукор. Тому зі стевією потрібно бути обережними.

До речі, чим більше незнайомих слів зустрічається вам у складі продукту, тим більш вірогідно, що виробник намагається вас заплутати/задурити і такий продукт не варто купувати. Чесний виробник – чесний з вами і ви одразу зрозумієте це.

Всесвітній обман

Протягом 50 років харчова промисловість наполягає на тому, що ожиріння викликане надлишком калорій і браком фізичних вправ. Учений Ансель Кейс став зачинателем цієї ідеї, саме він в своїй статті назвав усі насичені жири причиною серцево-судинних, а всі наступники стали лише посилатися на нього. Були декілька науковців, які намагалися доводити шкідливість цукру, але їх репутація була одразу зіпсована, а вони публічно принижені. Саме завдяки Анселю ми вирішили відмовлятися від жирів, бо в грамі жиру – 9 ккал, а в грамі цукру всього – 4, майже в половину менше.

Якщо подивитися глибше, то цукрова промисловість зробила наступ вже тоді, коли докази проти цукру були неоднозначні. В США була створена Цукрова асоціація, яка заплатила вченим, найняла піар компанію і підтримала американця Кейса в його думці про жири. А, отже, ми почали активно це сприймати і підтримувати цю позицію. На полицях супермаркетів з’явилися обезжирені продукти, кількість цукру, в яких зашкалювала. Тому що коли з продуктів видаляють жир, він стає абсолютно не смачним, а отже його не купуватимуть. Цукор унікальний компонент, який все робить смачним. Він відносно дешевий і на рівні з ароматизаторами і підсилювачами смаку – нічого не вартий.

Харчові компанії продовжують оплачувати вченим замовні дослідження, які схвалюють позиції промисловості, платять гроші професійним організаціям пов’язаними з такими хворобами як рак або серцеві захворювання, публікують в ЗМІ брехливі заяви.

Цукор став зброєю по завоюванню смаку споживача. Харчові гіганти, в гонитві за смаком і покупцем, шалено використовують цукор в божевільних дозах. Тому що правило говорить: «Чим солодше, тим смачніше». Тож, чим більше продуктів з високим вмістом цукру ви їсте, тим більше зростає бажання їсти їх ще і ще.

Роберт Ластінг американський ендокринолог стверджує, що цукор впливає на центр мозку так само як алкоголь і тютюн або наркотики, як кокаїн, морфін або героїн. І вимагає ще більшого вживання. Харчові концерни усвідомили, що чим більше цукру вони додають, тим більше продають, тим охочіше їх купують, тому вирішили додавати більше-більше. І так рівень вмісту цукру в продуктах ріс всі останні десятиліття.

На відміну від торговця наркотиками який уникає публічності, реклама харчових гігантів завжди наведу, куди б ти не пішов.

На останок порекомендую переглянути австралійський фільм «Цукор» і британський «Цукрова лихоманка» разом з Джеймі Олівером. Також свою увагу можете приділити книжкам: М.Мосс «Сіль, цукор і жир: як харчові гіганти підсадили нас на голку» і Д.Тейтельбаум, К.Фідлер «Без цукру»