1 сезон

2 сезон

3 сезон

Eco-friendly заклади Миколаєва

Давайте спочатку розберемось, що таке eco-friendly заклад та як він виглядає. В ідеалі – це кафе або ресторан, що дотримується всіх пунктів принципу «П’ять С»:

  1. Скажи «Ні!»
  2. Скорочуй.
  3. Скористайся повторно.
  4. Сортуй і утилізуй.
  5. Сумлінно компостуй.

В екологічному закладі не знайдеш пластикових трубочок, паперових серветок, поліетиленових пакетів, одноразових стаканчиків з кришечками та столового приладдя. Шеф-кухар завжди замовляє стільки продуктів скільки необхідно, щоб потім не викидати протерміноване. Також персонал закладу сортує, правильно утилізує відходи, економить електроенергію, воду та компостує органіку. Для прибирання не використовують хімічні засоби, на заміну приходять: лимонний сік, сода, оцет. У меню кав’ярні завжди в наявності є рослинне молоко.

Чим заклади харчування можуть замінити пластикові трубочки?

  • Багаторазовими виготовленими з металу або скла. Також в Європі дуже поширена альтернатива – це трубочки з тіста, такі собі макарони через, які можна споживати різні напої. У крайньому разі можна замінити пластик папером, але це найгірший варіант з усіх.

Як відмовитись від одноразових стаканчиків?

  • Можна зробити таку політику кафе, що продаж напоїв здійснюється тільки на місці або з собою у свою тару. Можна запровадити знижку на напої у свої чашки, щоб заохотити людей користуватись багаторазовими альтернативами.

Що не так з паперовими серветками?

  • Насправді, це менше зло, ніж все інше, але дозволимо собі поідеалізувати. Тому в total eco-friendly закладі не використовуються паперові рушники, серветки. Натомість там є сушарки для рук та багаторазові бавовняні або льняні серветки.

Обов’язково сортувати та компостувати?

  • Обов’язково! На жаль, на кухні виробляється багато сміття, це й скло, і бляшані банки, і пластик. Усе сміття, насправді є цінним ресурсом, з якого можна виготовити ще безліч корисних речей. Наприклад, 400 алюмінієвих банок можуть послугувати сировиною для виготовлення одного дитячого велосипеду. А також величезна кількість органічних відходів від фруктів, овочів, м’яса тощо. Потрапляючи на сміттєзвалища вони не розкладаються, так як безпосередньо не контактують з землею або водою та не мають доступу до повітря. У результаті чого утворюється звалищний газ або метан, який має потужний парниковий ефект.

Чому необхідна альтернатива з рослинним молоком?

  • Тому що коров’яче молоко має більший викид вуглекислого газу (СО2) в атмосферу, ніж рослинне. Так, наприклад, один літр звичайного молоко викидає в атмосферу 1 467 СО2, соєве – 397, а мигдальне – 396. На отримання коров’ячого молока також витрачається багато земельних та водних ресурсів. Приблизно 120 літрів води потрібні для отримання 200 мл молока корови, 74 літрів для такої ж кількості молока з мигдалю та 20 літрів для вівсяного молока. Якщо порівняти площу, яка потрібна для утримання корови та вирощення рослин, стає зрозумілим, що в першому випадку вона перевищує у шість разів.

50-70 гр СО2 виділяється для приготування американо.

235 гр СО2 – для великого капучино (це дорівнює польоту Париж – Барселона).

340 гр СО2 – для великого латте (все одно, що рейс Лондон – Марсель).

Ну а тепер повернемось до реальності, так?

Поодинокі заклади Миколаєва й справді намагаються впроваджувати екологічні звички у свою роботу. Тому ми відчуваємо свою місію в тому, щоб про них розповісти!

  1. Кав’ярня-книгарня (вул. Потьомкінська, 46)

Роблять знижку 20% на каву з собою в своє горнятко. А також продають багаторазові чашки, термоси та при покупці дарують кавовий напій у них.

Мають в меню рослинне соєве молоко та іноді вівсяне або гречане.

  1. Aroma kava (вул. Адмірала Макарова, 41 / пр. Центральний, 69 / пр. Богоявленський, 4)

Знижка 2 гривні за напої у свою чашку. Також в асортименті мають соєве та мигдалеве молоко.

  1. Moon cafe (вул. Московська, 37)

Якщо купити напій у свою чашку з собою, отримаєте знижку 10%.

  1. Грифель (вул. Московська, 49)

До чаю приносять цукорницю замість паперових стіків. До кави також можна попросити принести цукорницю. Мають у меню соєве та мигдалеве молоко.

  1. California Republic (вул. Московська, 37)

Використовують багаторазові палички для їжі та планують замінити пластикові соломинки трубочками з тіста.

  1. Nebo (вул. Потьомкінська, 30)

Цього року долучились до найбільшої екологічної акції «Година Землі». Влаштували вечерю при свічках, виключивши світло на 60 хвилин. Планують проводити екологічні заходи в кафе та придбати хоча б декілька металевих трубочок, щоб пропонувати відвідувачам альтернативу.

Рослинне молоко також є у:

  • Filijzanka (соєве, мигдалеве);
  • Львівська майстерня шоколаду (мигдалеве);
  • Cream Soda (кокосове, мигдалеве, соєве);
  • Uno cafe (кокосове);
  • Legend 65 (соєве, кокосове, мигдалеве, вівсяне, гречане);
  • під час посту у Франс.уа (вівсяне) та в Якитории (мигдалеве).

Анна Маковійчук